Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Rente geld lenen studie stijgt

Rente geld lenen studie stijgt

Studenten die in het studiejaar 2013 hun studie hebben afgerond en geld hebben geleend gaan een hogere rente betalen in vergelijking met degene die een jaar eerder zijn afgestudeerd. De reden voor het betalen van een hogere rente bij geld lenen is erin gelegen dat de kredietstatus van Nederland is verslechterd, waarbij de triple A-status verloren is gegaan. Overigens betalen studenten die vijf jaar geleden zijn afgestudeerd straks minder rente, want in 2008 werd de rente voor vijf jaar vastgesteld op een percentage van 3,58 procent.

Voor de periode van de komende vijf jaren is het rentepercentage vastgesteld op 0,81 procent, zoals onlang door de Dienst Uitvoering Onderwijs naar buiten is gebracht. Elk jaar wordt het rentepercentage opnieuw vastgesteld voor degenen die in het betreffende jaar zijn afgestudeerd. Een jaar geleden was de rente nog 0,60 procent voor de licht studenten die in 2012 zijn afgestudeerd.

De kredietstatus van Nederland is de oorzaak van het stijgende rentepercentage voor studieschulden, dat in 2012 nog op het laagste niveau ooit stond. De rente voor studenten die geld lenen is gestoeld op de rente op driejarige en vijfjarige staatsleningen in de maand oktober.

De overheid hoeft geen winst te maken op het verstrekken van leningen aan studenten en dat is een van de redenen waarom de rente op studieleningen op een laag niveau vastgesteld kan worden. Een studielening kan dan ook niet vergeleken worden met het geld lenen voor bijvoorbeeld het kopen van een auto, want daarvoor kan er rekening worden gehouden met een minimaal rentepercentage van zes procent.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.