Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Studieschuld wordt vaak achterwege gehouden bij aanvraag hypotheek

Studieschuld wordt vaak achterwege gehouden bij aanvraag hypotheek

Bij het geld lenen voor het kopen van een huis wordt door een groot deel van de afgestudeerden niet vermeld dat er sprake is van een studieschuld. In totaal laat ongeveer veertig procent van de ex-studenten bij een aanvraag voor een hypotheek niet weten dat er een studieschuld bestaat.

Bovenstaande informatie komt voort uit een onderzoek dat het Bureau Krediet Registratie heeft uitgevoerd. Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek dat een groot deel van de ex-studenten niet op de hoogte is van het gegeven dat er bij het geld lenen voor een woning vermeld moet worden dat er een studieschuld bestaat.

Ongeveer vijftien procent van de respondenten heeft laten weten de studieschuld niet op te geven vanwege de reden dat er nog niet met de aflossing van de schuld is begonnen. Een ander deel van de respondenten laat weten dat de studieschuld bewust niet wordt vermeld bij het aanvragen van een hypotheek.

Overigens is zesenveertig procent van mening dat het belangrijk is dat de studieschuld geregistreerd wordt, omdat het alleen dan helder wordt wat de lasten per maand zijn. Het is belangrijk dat er bij het afsluiten van een hypotheek duidelijkheid bestaat over de te dragen maandlasten en als de studieschuld daarin niet wordt meegenomen, ontstaat er een vertekend beeld.

Bij de plannen voor het nieuwe leenstelsel kan de minister van Onderwijs overwegen om studieschulden te laten registreren. Er zullen namelijk met de invoering van het studieleenstelsel steeds meer leningen ontstaan onder studenten en de schuldenlast zal in dat opzicht alleen maar groter worden. In andere landen worden studieschulden al wel geregistreerd, zoals in Engeland, Duitsland en in een aantal verschillende landen in Scandinavië.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.