Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Regels leiden tot verstikking van de starterslening

Regels leiden tot verstikking van de starterslening

Maxime Verhagen is onder meer voorzitter van Bouwend Nederland en heeft op maandag 10 maart laten weten dat gemeenten er beter aan doen om minder beperkende voorwaarden te hanteren voor de starterslening.

Het doel van een starterslening is om het starters op de huizenmarkt wat gemakkelijker te maken om een woning aan te schaffen. Een starterslening voorziet namelijk in een extra financieringsoptie naast een hypotheek en daardoor krijgen starters meer financiële ruimte om een huis te kopen. Daarbij wordt er uiteraard vanuit gegaan dat starters in de toekomst meer gaan verdienen.

Bij het afsluiten van een starterslening krijgen de veelal jonge starters op de woningmarkt de gelegenheid om meer geld te lenen dan alleen op basis van het bestaande inkomen mogelijk zou zijn. Momenteel worden er door gemeenten echter veel beperkende voorwaarden gesteld aan deze aparte lening voor starters. Door de beperkende voorwaarden en extra regels wordt de starterslening door Maxime Verhagen eerder beschouwd als een blokkade dan als een ondersteunend element.

In het Woonakkoord is overeengekomen dat er door de overheid extra geld beschikbaar zou worden gesteld voor de starterslening.  De lening kan gezien worden als een tweede hypotheek en een aanvraag daartoe kan bij een gemeente worden ingediend. Er moet aan verschillende voorwaarden voldaan. Zo zal de hoofdhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie moeten worden afgesloten en moet de extra lening nodig zijn om een woning te kunnen kopen. Als het vermogen of inkomen groot genoeg is dan zal de starterslening niet worden verstrekt. Per gemeente kunnen er bovendien verschillende regels worden vastgesteld.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.