Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen via leenstelsel van invloed op hypotheekbedrag

Geld lenen via leenstelsel van invloed op hypotheekbedrag

De invoering van het sociale leenstelsel voor studenten heeft ook gevolgen op andere gebieden, want het hypotheekbedrag zal daar invloed van ondervinden. Studenten die geld lenen om te studeren kunnen straks langer over de afbetaling doen. De gemiddelde schuld waar studenten straks na de invoering mee te maken krijgen en na afloop van de studie wordt geraamd op 24.000 euro.

De invloed op het hypotheekbedrag kan door het sociale leenstelsel positief uitpakken voor degene die gestudeerd hebben en een woning willen kopen. De maandlasten in verband met het aflossen van de studieschuld kunnen namelijk dalen doordat er langer over de afbetaling gedaan mag worden.

Op basis van de huidige gang van zaken zal een bank bij een studieschuld van 15.000 euro rekening houden met een maandelijkse last van 112,50 euro. Na de invoering van het sociaal leenstelsel met een verlengde looptijd van de lening zal de maandlast lager uitvallen. In dat geval zal de bank dan bijvoorbeeld rekening houden met een maandlast van 72 euro bij een studieschuld van 24.000 euro.

Door de looptijd van de lening te verlengen kan de terugval in een lager hypotheekbedrag worden opgevangen. Indien er geen sprake zou zijn van een langere looptijd voor het aflossen van de lening, dan zou er gemiddeld een bedrag van 36.000 euro minder aan hypotheek verkregen kunnen worden. De termijn voor het aflossen van de lening van het sociale leenstelsel zou naar 35 jaar moeten worden opgetrokken en dat is twintig jaar meer dan nu het geval is.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.