Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Hoge rente voor studenten die geld lenen

Hoge rente voor studenten die geld lenen

De invoering van het leenstelsel voor studenten wordt ingevoerd vanaf het studiejaar 2015-2016. Studenten krijgen straks geen basisbeurs meer, maar moet het geld lenen en daarover zal een hogere rente in rekening worden gebracht. Het rentepercentage zal voor studenten die geld lenen door de overheid namelijk gelijk worden gesteld aan een andere staatsobligatie dan op dit moment.

Dat is duidelijk geworden uit de stukken die betrekking hebben op de invoering van het sociaal leenstelsel. Op dit moment bedraagt de rente voor studenten die geld lenen 0,8 procent. Met in de invoering van het nieuwe leenstelsel zal dat rentepercentage stijgen. Het ministerie van Onderwijs laat weten dat de rente met een kwart zal stijgen tot een percentage van 1 procent.

Het verschil lijkt nu nog klein doordat de rente laag is op de wereldmarkten en de overheid in Nederland als kredietwaardig wordt beschouwd. Indien er sprake is van een rentestijging in de toekomst op de wereldmarkten, dan zal het verschil echter groter kunnen worden. DUO kijkt op dit moment naar het gemiddeld effectief rendement van staatsobligaties die een looptijd van vier jaar kennen, maar dat verandert straks. Er zal dan namelijk gekeken worden naar een looptijd van vijf jaar en daarvan is de rente hoger.

Studenten die geld lenen om een studie te kunnen volgen en in het levensonderhoud te kunnen voorzien, mogen met de invoering van het nieuwe leenstelsel langer over de aflossing van de schuld doen. De aflossingsperiode bedraagt nu vijftien jaar, maar wordt met de invoering van het leenstelsel op vijfendertig jaar gesteld.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.