Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Huizenkopers mogen minder geld lenen volgens nieuwe hypotheeknormen

Huizenkopers mogen minder geld lenen volgens nieuwe hypotheeknormen

De nieuwe hypotheeknormen van het Nibud hebben inmiddels al veel losgemaakt, want het blijkt dat huizenkopers minder geld mogen lenen. De makelaars en andere partijen op de woningmarkt zijn niet blij met de nieuwe hypotheeknormen van het Nibud die per 1 januari 2015 ingaan.

Op basis van de nieuwe hypotheeknormen geldt dat huizenkopers tot wel 8 procent minder geld kunnen lenen. De brancheorganisaties, makelaars en werkgeversorganisaties hebben minister Blok verzocht om de hypotheeknorm te wijzigingen. De woningmarkt is net met een pril herstel begonnen en heeft rust en voorspelbaarheid nodig om het herstel verder door te laten zetten. Door nieuwe maatregelen door te voeren die direct van invloed zijn op het bedrag dat geleend kan worden, kan er sprake zijn van een negatieve uitwerking op het herstel van de woningmarkt.

Dat het Nibud strengere hypotheeknormen heeft vastgesteld, komt omdat daarmee kan worden voorkomen dat consumenten te veel geld lenen en uiteindelijk in de problemen komen door te hoge hypotheekbedragen. De nieuwe hypotheeknorm gaat met ingang van 1 januari 2015 al in en het verzoek dat aan minister Blok is gedaan, lijkt daarmee te laat. Er wordt namelijk pas in de maand januari een debat gevoerd over de nieuwe hypotheeknorm die op dat moment dan al van toepassing is. De consumenten kunnen met ingang van het nieuwe jaar gemiddeld tussen 5 procent en 8 procent minder geld lenen voor het kopen van een woning en dat kan in geld uitgedrukt wel oplopen tot een totaal van duizenden euro’s. Minister Blok heeft het advies van de nieuwe hypotheeknormen zonder slag of stoot overgenomen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.