Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Consumenten lenen vaker geld bij vrienden en familie

Consumenten lenen vaker geld bij vrienden en familie

Uit de gegevens van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat consumenten vaker geld lenen via familie of vrienden. Er is door het onderzoeksbureau Panteia een enquête gehouden en daaruit blijkt dat in 2014 bijna acht procent van de gezinnen wel eens geld heeft geleend in de eigen kring, zoals bij familie of vrienden.

 Dat percentage is in een periode van vijf jaar flink gestegen, want in 2009 was er sprake van een percentage van 3,4 procent. Een mogelijke reden dat consumenten vaker voor geld lenen via familie, vrienden of kennissen kiezen, is dat het bij bank of ander type kredietverstrekker wellicht lastig is om krediet te verkrijgen. Het ligt dan eerder voor de hand om in de directe omgeving de mogelijkheden te onderzoeken om geld te lenen.

Het percentage consumenten dat gebruikmaakt van het lenen bij familie of vrienden mag dan gestegen zijn in de loop der jaren, maar het bedrag van de gemiddelde lening is daarbij wel gedaald van 8.400 euro naar een bedrag van 4.200 euro. Overigens heeft het NIBUD advies en tips gegeven ten aanzien van het lenen van geld aan bekenden. Zo wordt aangeraden om goede afspraken te maken over het doel van de lening en de manier waarop het geld wordt terugbetaald.

Het is een eenvoudige oplossing om even snel geld te lenen van familie of vrienden, maar het is alleen verstandig om dat te doen als er zekerheid is om het geld weer terug te betalen. Er zijn momenteel meer dan twee miljoen huishoudens die te maken hebben met een betalingsachterstand of lening.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.