Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geen wettelijk verbod voor eenzijdige renteverhogingen door banken

Geen wettelijk verbod voor eenzijdige renteverhogingen door banken

Henk Nijboer heeft als partijgenoot minister Jeroen Dijsselbloem verzocht om een verbod in te voeren op het eenzijdig verhogen van de rente door banken. Minister Dijsselbloem van Financiën is er echter op tegen een wettelijk verbod in te voeren. Nijboer heeft het verzoek gedaan om dat banken de rente in bepaalde gevallen zomaar verhogen. Er wordt dan door de bank een beroep gedaan op nieuwe kapitaaleisen of liquiditeitseisen die het zouden rechtvaardigen om de rente voor het geld lenen eenzijdig tussentijds te wijzigen.

Er zijn talloze redenen waar banken zich op beroepen om de rente maar hoger te kunnen vaststellen. Het gaat daarbij vaak ook nog eens om vage redenen volgens Nijboer die dat gedrag als onacceptabel bestempeld. De minister wijst er echter op dat banken het recht hebben om de rentes tijdens de looptijd te verhogen als de voorwaarden maar niet worden geschonden. Een reden voor het verhogen van de rente is bijvoorbeeld als het onderpand in waarde is gedaald.

 Overigens laat de minister wel weten dat banken daarin transparant moeten zijn naar de klanten toe. Bovendien is het zo dat er al afspraken zijn gemaakt daarover tussen de banken en de Autoriteit Financiële Markten. Indien er een wettelijk verbod zou komen, dan kan dat weer leiden tot een andere situatie, waarin de banken zich gaan indekken en de opslag die betrekking heeft op de rentetarieven gaan verhogen. De minister heeft laten weten om met een zeer kritische blik te gaan kijken of er aan de zijde van de banken sprake is van willekeur.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.