Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

DNB vindt dat consument minder geld moet lenen

DNB vindt dat consument minder geld moet lenen

De Nederlandsche Bank heeft de uitkomst van een onderzoek naar de opbouw van vermogen in Nederlandse huishoudens afgelopen week gepubliceerd. Daaruit komt naar voren dat de DNB vindt dat de consumenten in Nederland minder geld moeten lenen, maar ook minder moeten sparen.

De DNB stelt zelfs dat er in een nieuw beleid sprake moet zijn van het wegnemen van fiscale prikkels die gericht zijn op het stimuleren van sparen en geld lenen. Een voorbeeld daarvan is het beperken van de aftrek van de hypotheekrente, maar ook dat consumenten meer invloed zouden moeten hebben over de opbouw van het eigen pensioen. Verder wordt geadviseerd om de eisen voor het volledig aflossen van de hypotheekschuld soepeler te laten zijn.

De voorstellen komen voort uit de risico’s die er zijn met betrekking tot hoge schulden en bezit dat beïnvloedbaar is door marktschommelingen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de premies van pensioenen. De pensioenpremies kunnen namelijk dalen op het moment dat het goed gaat met de economie en stijgen als het slecht gaat met de economie. Een ander voorbeeld heeft betrekking op woningen die onder water komen te staan. Dat is op een groot aantal huishoudens in Nederland van toepassing en het gevolg van een slechte economische situatie. Om de hypotheekschuld in de toekomst te verminderen, zou het volgens de DNB verstandig zijn om het bezit van een eigen huis fiscaal gezien neutraal te maken.

Het Nibud heeft overigens laten weten dat het voor huishoudens zeker wel belangrijk is om te sparen en daarvoor een bepaalde buffer op te bouwen. Met het spaargeld kunnen financiële tegenvallers namelijk worden opgevangen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.