Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Stijging van de hypotheekrente verwacht

Stijging van de hypotheekrente verwacht

Er wordt een flinke stijging van de hypotheekrente verwacht in de komende jaren als de banken nog geld willen verdienen aan het verstrekken van financieringen voor het aankopen van een woning. Dat is in ieder geval de conclusie die de Rabobank trekt bij monde van Bert Bruggink, die werkzaam is als financieel en risico bestuurder. Het is zelfs de verwachting dat de hypotheekmarkt ingrijpende veranderingen zal ondergaan.

De banken zullen in de toekomst mogelijk de balans minder belasten door delen van de hypotheekportefeuilles in de verkoop te doen en over te dragen aan institutionele beleggers. Als dat gebeurt, dan zal er een stijging van de hypotheekrente plaatsvinden. Wellicht dat het Amerikaanse voorbeeld zal worden gevolgd, waarbij de bank bij het aanbieden van hypotheken als tussenpersoon op zal treden tussen de consument die een woning koopt en degene die de financiering verstrekt. Dat zal invloed hebben op de hoogte van de rente doordat er dan een extra partij bij zal komen die er ook geld aan wil verdienen.

Op dit moment zijn de rentemarges op hypotheekproducten laag en de marges zullen omhoog gaan als er een extra partij tussen komt. De hypotheekportefeuille wordt voor banken minder aantrekkelijk gemaakt doordat er nieuwe Europese eisen zijn gekomen. Dat is een van de redenen waarom de Rabobank ervoor kiest om in de toekomst een deel van de portefeuille op het gebied van hypotheken te willen afstoten. Momenteel staat de rente nog laag en voor toekomstige woningkopers kan het op basis van bovenstaande informatie wellicht aantrekkelijk zijn de rente voor een lange periode vast te zetten.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.