Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Consumenten onderschatten kosten rood staan

Consumenten onderschatten kosten rood staan

De consumenten in Nederland onderschatten de kosten van het rood staan en ook de gevolgen ervan. Bovendien zien de consumenten de mogelijkheid om geld te lenen op de eigen bankrekening als een service van de bank. Ongeveer de helft van de consumenten in Nederland staat wel eens rood, maar het rood staan zelf wordt door hen niet beschouwd als een lening, maar als een service. Zo presenteren bepaalde banken het overigens ook, want de ABN Amro heeft de slogan ‘Boodschappen doen zonder zorgen’ in het leven geroepen. Bij een betaalrekening wordt de optie tot rood staan automatisch aangeboden.

Rood staan op de eigen bankrekening kan echter wel als een lening worden beschouwd. Er wordt namelijk rente over berekend en dat is zeker niet de laagste rente. Consumenten veronderstellen dat het rentepercentage voor rood staan ongeveer tussen 3 en 6 procent is gelegen, maar niets is minder waar. Bij de ABN Amro betaalt de consument die geld leent van de eigen bankrekening 13,7 procent en bij de Rabobank bedraagt dat percentage 12,9 procent. De ING stijgt daar nog bovenuit met een rentepercentage van 13,9 procent.

De kosten van deze wijze van geld lenen komen dan ook fors hoger uit in vergelijking met het afsluiten van bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Bij het BKR staan er tegenwoordig al 9 miljoen consumenten in Nederland geregistreerd die de gelegenheid hebben om voor een bedrag van meer dan 500 euro rood te staan. Het is belangrijk om rood staan te voorkomen en bij rood staan het bedrag zo snel mogelijk in te lossen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.