Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Hypotheek afsluiten nog altijd lastig voor zelfstandige ondernemers

Hypotheek afsluiten nog altijd lastig voor zelfstandige ondernemers

Het is nog altijd lastig voor zelfstandig ondernemers om een hypotheek af te sluiten. Dat is gebleken volgens Vereniging Eigen Huis uit een onderzoek dat door het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap is uitgevoerd. Er zijn ruim 800 zelfstandig ondernemers in het onderzoek betrokken.

Als een zzp-er naar een bank toegaat of een adviseur bezoekt, dan komt de zelfstandige ondernemer vooral veel wantrouwen tegen en wordt er zelfs een gevoel van tegenwerking ervaren. Volgens de zelfstandigen zonder personeel is het zo dat adviseurs en banken ver van de wereld van zelfstandige ondernemers afstaand. Een vast contract lijkt haast de enige zekerheid te zijn, waar de wereld van banken van uitgaat.

Er zijn meerdere klachten naar voren gekomen tijdens het onderzoek, zoals tegenwerking van de bank en een kritische benadering bij het verstrekken van financiële gegevens. Ruim tachtig procent van de zelfstandigen zonder personeel ervaren dat zo. Ook zijn de ondernemers van mening dat de adviseurs niet in staat zouden zijn om de jaarcijfers te beoordelen en als het proces al goed verloopt aan het einde daarvan nog met aanvullende eisen komen. Bijvoorbeeld de inbreng van eigen vermogen of een verplichte garantstelling.

Daarnaast worden de zelfstandigen zonder personeel ook vaker geconfronteerd met hogere advieskosten een renteopslag. Bovendien ontbreekt vaak de optie om een hypotheek met NHG af te sluiten. Veertig procent van de respondenten heeft laten weten dat bij het aanvragen van een hypotheek alleen het inkomen van de partner is meegenomen en het zzp-inkomen niet is meegeteld voor de berekening van de hypotheek.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.