Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Let op bij geld lenen aan familieleden als ondernemer

Let op bij geld lenen aan familieleden als ondernemer

Als ondernemer geld lenen aan familieleden kan in bepaalde situaties een oplossing zijn en uitkomst bieden, maar als de lening niet wordt afgelost, dan kan er wel een probleem ontstaan. Bij het uitlenen van geld zal een oninbare vordering alleen maar fiscaal aftrekbaar zijn als er sprake is van een zakelijk karakter.

Het wordt dan ook aangeraden om daar rekening mee te houden. Ondernemers kunnen overigens het verlies beperken door op een andere manier met de oninbare vordering om te gaan. Er kan dan namelijk gekozen worden om de vorder als negatieve inkomsten op te geven bij het ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’.  De inkomstenbelasting in box 1 wordt daarmee verminderd. Het is echter weer niet zo dat de Belastingdienst daar zonder meer mee akkoord gaat.

Met betrekking tot het zakelijke karakter van een lening geldt dat een krediet als niet zakelijk wordt beschouwd als het geld niet door een onafhankelijke derde is uitgeleend. Bij het lenen van geld dat als onzakelijk wordt beschouwd kunnen verschillende aspecten daartoe als bewijs dienen.

Indien een onafhankelijke derde op basis van de slechte prestaties van een bedrijf geen geld zou lenen, maar een familielid verstrekt de lening wel, dan kan geoordeeld worden dat er geen zakelijk karakter is. Een bank zou bijvoorbeeld in een slechte bedrijfssituatie met weinig tot geen perspectief ook geen zakelijk krediet verstrekken. Het is dan ook altijd aan te raden om op te letten met het lenen van geld aan familie, maar ook met het lenen van geld van familie.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.