Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Dure hypotheken door gebrek aan concurrentie

Dure hypotheken door gebrek aan concurrentie

De grote Nederlandse banken beheersen de hypotheekmarkt en daardoor is er weinig noodzaak tot het verhogen van de concurrentie. Dat heeft tot gevolg dat er voor de consumenten sprake is van dure hypotheken. De winstmarge kan voor de Nederlandse grootbanken op een hoog niveau worden gehouden doordat het niet nodig elkaar af te troeven. Dat blijkt uit de informatie van De Nederlandsche Bank.

De Nederlandsche Bank stelt dat de bankensector in Nederland door drie partijen gedomineerd wordt. Meer dan vijftig jaar geleden waren er vele kleine banken die actief waren, maar in decennia daarna is het tot een samenvoeging gekomen, zodat er nu nog sprake is van drie grote partijen. Dat zijn ABN Amro, Rabobank en de ING. Deze sterke concentratie zorgt ervoor dat de concurrentie tussen de banken wordt verkleind. Bovendien wordt zo voorkomen dat nieuwe spelers de markt op een gemakkelijke manier kunnen betreden en dat kan weer tot gevolg hebben dat de dienstverlening aan klanten minder efficiënt wordt.

Er is wel concurrentie tussen de banken op het gebied van hypotheken, maar niet dusdanig dat de consument ervan kan profiteren. De concurrentie wordt alleen wat groter op momenten dat een van de banken meer onder druk komt te staan. Dat kan een rentedaling tot gevolg hebben. Als er geen sprake is van druk op een van de partijen, dan geldt dat er geen actie wordt ondernomen en blijven de marges van de banken gelijk. Internationaal gezien zijn de marges van de banken op hypotheken in Nederland heel hoog.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.