Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Gratis mobiel bij abonnement is hetzelfde als geld lenen

Gratis mobiel bij abonnement is hetzelfde als geld lenen

Een gratis mobiel die bij het afsluiten van een telefoonabonnement wordt verkregen, is hetzelfde als geld lenen. Dat is de uitkomst van een arrest van de Hoge Raad en op basis daarvan heeft minister Dijsselbloem besloten dat het verstrekken van een gratis toestel bij een abonnement als een geldlening moet worden beschouwd. Als gevolg daarvan dient er aan de regelgeving met betrekking tot kredietverschaffing worden voldaan.

Als er een gratis smartphone of ander toestel bij het afsluiten van een abonnement wordt verkregen, dan is er in feite sprake van een afbetaling van het toestel gedurende de looptijd van de overeenkomst. Er werd eerder al op 13 juni 2014 door de Hoge Raad vermeld dat een dergelijk abonnement een krediet is en dat om die reden de Wet op het financieel toezicht van toepassing dient te zijn.

De wet is onder meer ook van toepassing op webwinkels die bijvoorbeeld verkoop van goederen op afbetaling bieden. Na dit arrest is door telecomproviders en een aantal andere partijen verzocht om voor de telecomsector een uitzondering te maken. Onlangs heeft minister Dijsselbloem echter op 1 juli 2015 laten weten dat niet te rechtvaardigen vindt en ook niet wenselijk acht.

Er zijn veel mensen die met schulden te maken hebben in verband met te veel geld lenen. Er kan met de toepassing van de regelgeving bij het verstrekken van gratis toestellen bij een abonnement een positieve bijdrage worden geleverd aan problematische schuldensituaties. Het is dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk om als een consument te veel schulden heeft een abonnement af te sluiten in combinatie met een gratis toestel.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.