Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Oliestaat gaat geld lenen voor investering in nieuwe energiebronnen

Oliestaat gaat geld lenen voor investering in nieuwe energiebronnen

Het is na 2007 weer voor het eerst dat Saoedi-Arabië geld gaat lenen op de kapitaalmarkt. Als een van de rijkste landen ter wereld heeft het onlangs bekendgemaakt dat de staat  voor een bedrag van 4 miljard dollar aan obligaties heeft uitgezet. Het doel van uitgeven van leningen is om geld binnen te halen om dat te besteden aan investeringen voor het vinden van alternatieven voor fossiele brandstoffen.

De dalende olieprijs heeft ervoor gezorgd dat een van de rijkste landen van de wereld zich nu ook genoodzaakt ziet om geld te lenen. De dalende olieprijs is overigens niet de enige reden, want de uitgaven zijn eveneens gestegen, bijvoorbeeld met betrekking tot de financiering van militaire acties. Er is dit jaar dan ook sprake van een begrotingstekort dat naar verwachting uitkomt op een bedrag van 118 miljard euro.

Saoedi-Arabië produceert tegenwoordig 10 tot 11 miljoen olievaten per dag en probeert op deze manier ook meer geld binnen te krijgen. Met een hogere productie van olie is het echter ook zo dat het aanbod stijgt en dat kan gevolgen hebben. Dat kan namelijk leiden tot een snellere daling van de olieprijs. Er is al sprake van een halvering van de prijs van ruwe olie door een combinatie van factoren.

Het land is van plan om op grote schaal te gaan investeren in zonne-energie als alternatief voor fossiele brandstoffen. Geld lenen door de uitgifte van obligaties is een instrument om de investeringen te bekostigen. Overigens staat Saoedi-Arabië niet alleen bekend als producent van energie, maar ook als verslinder van energie om alle gebouwen koel te houden met airconditioning.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.