Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Netto lasten kunnen stijgen bij spaarhypotheek

Netto lasten kunnen stijgen bij spaarhypotheek

Er zijn veel woningeigenaren die het prettig vinden dat het einde van de rentevaste periode in zicht is, maar dat is niet altijd terecht. Er kan bij een nieuwe rentevaste periode in combinatie met een spaarhypotheek wel sprake zijn van een lagere rente, maar dat kan gecombineerd gaan met een hogere spaarpremie. De netto lasten kunnen in dat geval stijgen en dat kan per maand wel tientallen euro’s schelen.

Vereniging Eigen Huis heeft onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat de banken doorgaans niet aan klanten kenbaar maken wat het netto resultaat is van de maandlasten bij het aangaan van een nieuwe rentevaste periode in combinatie met een spaarhypotheek. Evenmin doen de banken moeite om bij verschillende periodes een uitleg te geven over de netto maandlasten die daaruit voortvloeien. Er wordt standaard een nieuw rentevoorstel gepresenteerd, waaruit de klant kan opmaken dat de hypotheekrente lager is, maar het uiteindelijke effect op de netto maandlasten is niet duidelijk.

Bij een spaarhypotheek is het zo dat als de rente van de hypotheek daalt de spaarrente eveneens zal dalen. In dat geval zal er meer spaarpremie ingelegd moeten worden om aan het einde van de looptijd de spaarhypotheek te kunnen aflossen. Aangezien de spaarpremie een deel is dat niet voor fiscale aftrek in aanmerking komt, kan er sprake zij  van een stijging van de netto maandelijkse lasten. Er wordt door Vereniging Eigen Huis bij banken op aangedrongen om in ieder geval bij een nieuwe rentevaste periode ook een berekening van de netto maandlasten te laten zien.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.