Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Meer concurrentie voor banken op gebied van geld lenen

Meer concurrentie voor banken op gebied van geld lenen

Er is in Nederland sprake van een groter wordende concurrentie op de markt van geld lenen voor zover het hypotheken betreft. Naast banken zijn er namelijk nu ook andere partijen in de weer met het aanbieden van hypotheken, zoals investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Dit worden ook wel schaduwbanken genoemd en inmiddels hebben deze partijen al meer dan tien procent van de hypotheekmarkt in handen. Dat is gebleken uit de gegevens van een onderzoek van adviesbureau IG&H.

Er zijn meerdere schaduwbanken actief op de markt voor hypotheken in Nederland, zoals Syntrus Achmea, MUNT hypotheken en Hypotrust. Overigens zijn de banken nog wel de grootste hypotheekverstrekkers van het land, waarbij de Rabobank voorop loopt. Na de Rabobank die de koppositie inneemt, komen ABN Amro en de ING.

Het wordt beleggers eenvoudig gemaakt om te investeren in de hypotheekmarkt, doordat de belegger alleen het kapitaal hoeft te leveren en de rest wordt geregeld door de zogenaamde regiepartijen. Het ligt volgens het adviesbureau in de lijn der verwachting dat de het belang van deze partijen in de hypotheekmarkt verder zal worden vergroot.

Overigens is de omzet in de markt voor hypotheken in het tweede kwartaal van 2015 fors gestegen met dertig procent meer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Opvallend is dat er meer hypotheken zijn overgesloten en dat er bij de gemiddelde hypotheek sprake is van een hoger leenbedrag. De oude regelgeving was tot 1 juli geldig en dat is een reden dat er in juni sprake is geweest van een piek. Het bedrag dat voor de aankoop van een huis kan worden geleend is per 1 juli lager geworden.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.