Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Starterspotje met geld lenen voor starters moet gevuld worden

Starterspotje met geld lenen voor starters moet gevuld worden

Geld lenen door starters op de woningmarkt in combinatie met een starterslening is sinds mei niet meer mogelijk doordat het potje leeg is geraakt. Bouwend Nederland ziet echter graag dat het starterspotje weer wordt gevuld door de overheid, zodat de doorstroming op de markt voor woningen sneller gaat verlopen.

Er zijn op dit moment ongeveer zevenhonderdduizend huishoudens die te goedkoop wonen en daarbij sociale huurwoningen in beslag nemen. Er is een deel van deze huishoudens die graag de sociale huurwoning wil verlaten om als starter een huis te kopen. De wil is er wel, maar de starters kunnen niet voldoende hypotheek krijgen op het inkomen om het huis te kopen dat gewenst wordt. De regels voor het verstrekken van hypotheken zijn strenger geworden en het potje met de startersleningen is leeg.

Een leeg potje betekent dat gemeente zelf voor de kosten moeten opdraaien als de stimuleringsmaatregel van toepassing blijft. Dit heeft echter tot gevolg dat de startersleningen minder vaak worden verstrekt, zodat de starters daarvan de dupe zijn. De lening voor starters is bedoeld voor diegene die op basis van het eigen inkomen niet genoeg hypotheek kan krijgen om een eerste woning te kopen. Gedurende de eerste drie jaren is de starterslening vrij van rente en aflossing.

Een andere oplossing voor een betere doorstroming op de woningmarkt zou het verruimen van de leennormen kunnen zijn. Er komt in ieder geval al verruiming aan van de schenkingsvrijstelling, zodat daardoor ook de doorstroming deels wordt bevorderd. Overigens is er momenteel ook sprake van een tekort aan woningen die betaalbaar zijn.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.