Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Probleem onderwaterhypotheken blijft bestaan

Probleem onderwaterhypotheken blijft bestaan

De huizenprijzen zijn de afgelopen tijd gestegen, maar het probleem met de onderwaterhypotheken blijft nog altijd bestaan. Er is door de stijging van de huizenprijzen weliswaar sprake van een daling op het gebied van hypotheken, waarvan de schuld meer bedraagt dan de waarde van de woning, maar het einde van de problematiek is nog niet in zicht.

Twee jaar geleden stonden er nog 1,3 miljoen huizen onder water en dat aantal is nu gedaald naar 960.000 woningen. Dat er sprake is van een daling is mede te danken aan de extra aflossingen die gedaan worden combinatie met een stijging van de prijzen van woningen. In Amsterdam en Utrecht is er sprake van de grootste daling op het gebied van onderwaterhypotheken, maar in andere regio´s is de daling minder groot.

Er is door De Nederlandsche Bank een berekening uitgevoerd, waaruit blijkt dat er in 2020 nog altijd 250.000 tot 350.000 onderwaterhypotheken zullen zijn als er wordt uitgegaan van een gemiddelde stijging van de huizenprijs van 2 tot 3 procent op jaarbasis.

De huishoudens in Nederland zijn de afgelopen jaren actief geweest met betrekking tot het extra aflossen op hypotheken, want het totale bedrag daarvoor is uitgekomen op 29 miljard euro. De reden dat veel huishoudens extra hebben afgelost op de hypotheek is dat het wegzetten van het geld op de spaarrekening weinig oplevert. Verder kan de verruiming van de schenkingsregeling ermee te maken hebben dat er meer is afgelost op hypotheken, maar het is onduidelijk wat voor bedrag daarmee gemoeid is gegaan bij de extra aflossingen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.