Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Normen voor geld lenen aangescherpt in 2016

Normen voor geld lenen aangescherpt in 2016

In 2016 worden de normen voor geld lenen in de vorm van een consumptief krediet in combinatie met een hypotheek aangescherpt. Met het aanscherpen van de normen wordt voorkomen dat consumenten te veel geld lenen. Er is een speciale gedragscode in het leven geroepen, waar kredietverstrekkers bij aangesloten zijn. De Gedragscode Consumptief Krediet voorzien in normen die betrekking hebben op verantwoord geld lenen.

De aanscherping voor de normen voor verantwoord lenen, heeft onder meer betrekking op het bedrag dat nodig wordt geacht voor het levensonderhoud. Minimaal 15 procent van het totale netto-inkomen dient volgens de nieuwe normen voor het levensonderhoud over te blijven naast de basisnorm. De afloscapaciteit van de lener wordt beoordeeld, waarbij de bank een toetsing uitvoert of er maandelijks minimaal 2 procent van de leensom kan worden betaald door de lener.

De aanscherping voor de normen van consumptief krediet in 2016 is de eerste sinds 2014 en dat terwijl de normen voor de hypotheken iedere zes maanden worden gewijzigd. Het gebeurt tegenwoordig veel vaker dat een hypotheek met een consumptief krediet wordt gecombineerd om zo meer geld beschikbaar te hebben. De maximale hypotheek in vergelijking met de woningwaarde is al gedaald. Een consumptief krediet wordt ook vaker afgesloten om daarmee de restschuld van het verkochte huis te voldoen.

Een andere reden om voor een consumptief krediet te kiezen in plaats van het verhogen van de hypotheek is bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe badkamer of keuken. Het financieren ervan in de hypotheek kan voordeliger zijn, maar een persoonlijke lening is beter afgestemd op de levensduur van de keuken of badkamer die doorgaans op tien tot vijftien jaar is gesteld.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.