Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Meer geld geleend voor woning dan afgeloste hypotheken

Meer geld geleend voor woning dan afgeloste hypotheken

Er zijn in het laatste kwartaal van 2015 meer mensen geweest die geld hebben geleend voor de aankoop van een woning dan dat er mensen zijn die op de hypotheek hebben afgelost. Dit was ook het geval in het tweede kwartaal van 2015. In het derde kwartaal van vorig jaar is er voor 2,8 miljard euro aan hypotheken voor woningen afgesloten dan dat er sprake was van aflossing. Een en ander kan onder meer verband houden met het stopzetten van de schenkingsvrijstelling per 1 januari 2015. Tot dat moment was er gedurende een lange periode sprake van netto-aflossingen op de hypotheek en werd de hoogte van woninghypotheken door diezelfde vrijstelling wat naar beneden gedrukt.

De woningmarkt laat al enige tijd herstel zien met in het derde kwartaal van 2015 een stijging van 30 procent ten aanzien van het aantal bestaande koopwoningen dat verkocht is in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In die periode zijn de huizenprijzen verder gestegen met 2,9 procent. De traditie dat bij een bank een hypotheek wordt afgesloten, laat een verschuiving zien naar intermediairs die nu ook een groot aandeel van de hypotheekmarkt in handen hebben. Het aandeel van verzekeraars op de markt voor hypotheken is bijvoorbeeld sinds het derde kwartaal in 2015 tot zeven procent gestegen. Ook beleggingsinstellingen hebben een groter aandeel in de hypotheekmarkt gekregen. Met betrekking tot de pensioenfondsen geldt dat er sprake is van een gelijkblijvende situatie. Overigens zijn de normen op het gebied van geld lenen in 2016 weer wat aangescherpt en dat geldt zowel voor consumptief krediet als voor hypotheken.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.