Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Extra geld lenen voor energiebesparende voorzieningen

Extra geld lenen voor energiebesparende voorzieningen

In de Tijdelijke Ministeriële Regeling Hypothecair Krediet is opgenomen dat consumenten in aanmerking kunnen komen voor extra leenruimte om energiebesparende maatregelen te treffen. Het doel van deze regeling is het stimuleren van verduurzaming van het eigen huis. Vanaf 1 januari 2016 mag maximaal 102 procent van de woningwaarde geleend worden, maar met de toepassing van de tijdelijke regeling geldt een uitzondering. Als er gebruik wordt gemaakt van de extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen, dan kunnen consumenten tot 106 procent van de waarde van de woning lenen.

Uit de norm blijkt niet specifiek dat het extra bedrag ook daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen uitgegeven moet worden. Dat is echter wel het geval. Als consumenten van de extra leenruimte tot 106 procent van de woningwaarde gebruik willen maken, dan zal dat bedrag volledig besteed moeten worden aan energiebesparende maatregelen. Daarbij wordt wel vrijheid van keuze geboden, zoals het investering in dubbele beglazing of het aanschaffen van een hoog rendementsketel.

Nu is het zo dat er eerder sprake was van een onduidelijke formulier, waarbij er niet expliciet werd vermeld dat het volledige bedrag aan extra leenruimte ook daadwerkelijk besteed zou moeten worden aan energiebesparende maatregelen. Een aantal hypotheekaanbieders heeft daar tot het begin van dit jaar gebruik van gemaakt door de maximale hypotheek aan te bieden zonder dat daarbij de voorwaarde werd gesteld dat het extra bedrag aan energiebesparende maatregelen zou moeten worden besteed. Nu heeft de NHG de tekst inmiddels wel aangepast, maar zijn er hypotheekaanbieders die een boete van AFM kunnen krijgen opgelegd.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.