Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

VEH vindt dat hypotheekrente verder kan dalen

VEH vindt dat hypotheekrente verder kan dalen

Vereniging Eigen Huis is van mening dat de hypotheekrente verder kan dalen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de banken en andere geldverstrekkers in de afgelopen periode grote winsten hebben geboekt. Er is door de Universiteit van Amsterdam een berekening uitgevoerd, waaruit blijkt dat woningeigenaren die een nieuwe hypotheek hebben afgesloten van ongeveer twee ton nu 75 bruto meer betalen in vergelijking met een half jaar geleden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de winstopslag die de bank berekend hoger is geworden.

Er komen steeds meer aanbieders van hypotheken en het is des te opvallender dat er sprake is van een stijging van de maandlasten. De extra winstmarge voor banken is in de periode tussen juni 2015 en november 2015 bijna verdubbeld vanaf 0,25 procentpunt naar 0,46 procentpunt. De grote banken zijn het marktaandeel op het gebied van hypotheken aan het afbouwen en dat zou voor nieuwe partijen, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, ertoe leiden dat er met minder scherpe tarieven geconcurreerd hoeft te worden. Dat leidt weer tot het oplopen van de winstmarges. Het patroon kan echter wel worden doorbroken, waarbij er nog meer partijen de markt voor hypotheken gaan betreden en met elkaar een concurrentiestrijd voeren.

Overigens laten ABN Amro en Rabobank weten zich niet te kunnen herkennen in het verhaal, waarbij er sprake is van een stijging van de marges. ING heeft laten weten de rekenmethode die gebruikt is voor het onderzoek te betwijfelen. Intussen besluiten de consumenten steeds vaker om een alternatieve aanbieder van hypotheken te zoeken, zoals een verzekeraar of pensioenfonds. Op dit moment blijkt dat de helft van het aantal nieuwe hypotheken bij dergelijke partijen wordt afgesloten.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.