Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Europese hypotheekrichtlijn met enkele maanden uitgesteld

Europese hypotheekrichtlijn met enkele maanden uitgesteld

Het was de bedoeling dat de nieuwe Europese hypotheekrichtlijn deze maand in Nederland zou worden ingevoerd, maar minister Dijsselbloem van het ministerie van Financiën heeft besloten de inwerkingtreding uit te stellen met enkele maanden. De nieuwe Europese hypotheekrichtlijn heeft betrekking op een verbod voor hypotheekverstrekkers om een voorbehoud in te stellen ten aanzien van de kredietwaardigheid van de consument. Op het moment dat een hypotheek eenmaal is getekend, mag deze op basis van de nieuwe richtlijn niet meer in het nadeel van de klant gewijzigd of ontbonden worden.

De nieuwe richtlijn zal voor hypotheekverstrekkers aanleiding zijn om pas een offerte aan de klant te presenteren op het moment dat de consument alle belangrijke gegevens heeft verstrekt. Er gaan nu waarschuwingen uit dat consumenten die daar niet van op de hoogte te zijn in de problemen kunnen komen bij de aankoop van een woning. Als de hypotheek nog niet rond is, maar de koopovereenkomst al wel is getekend, dan wordt doorgaans een voorbehoud van financiering in het contract vermeld.

Door het uitstellen van de Europese hypotheekrichtlijn kunnen kopers in verwarring raken en bij het tekenen van de hypotheek ervan uitgaan dat het definitief is. Deze consumenten lopen dan het risico dat er een boete van tien procent moet worden betaald op het moment dat het financieringsvoorbehoud is verlopen. Overigens heeft de Nederlandse Vereniging van Banken eerder al aan de bel getrokken over de Europese hypotheekrichtlijn, want de details daarvan zouden zeer onduidelijk zijn. Nu de invoering is uitgesteld en aangezien de banken verschillende processen voor acceptatie hebben, kan er voor veel consumenten onduidelijkheid bestaan over voorlopige hypotheekoffertes.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.