Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Lenen naast hypotheek niet verstandig volgens AFM

Lenen naast hypotheek niet verstandig volgens AFM

Lenen naast de hypotheek is volgens de Autoriteit Financiële Markten niet echt verstandig als het gaat om het financieren van de bijkomende kosten voor de aankoop van de woning. In de afgelopen jaren zijn de regels met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek strenger geworden.

Voorheen was het nog mogelijk om de overdrachtsbelasting en bijkomende kosten voor de aankoop van de woning mee te nemen in de hypotheek. De mogelijkheden daarvoor zijn nu echter beperkt. Het is nu nog mogelijk om 2 procent meer te lenen dan de waarde van de woning en volgend jaar ook nog. Per 2018 wordt dit echter afgeschaft en dienen de bijkomende kosten zelf betaald te worden.

De strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn niet voor niets in werking getreden. Dat is namelijk gedaan om te voorkomen dat woningeigenaren bij de verkoop van de woning met een restschuld blijven zitten.

Het is met de invoering van de strengere hypotheekregels de bedoeling om potentiële kopers van een huis eerst zelf een bedrag te laten sparen voor de extra kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. De AFM vindt zelfs dat de regels nog strenger mogen en dat in de toekomst de tien procent van de koopsom uit eigen middelden betaald dient te worden.

De autoriteit heeft signalen gekregen dat er adviseurs zijn die woningkopers aanraden geld te lenen voor de extra kosten. Dat is niet verboden, maar de AFM vindt het geen verstandige keuze en helemaal niet als op basis van het inkomen al de maximale hypotheek is afgesloten.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.