Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Risico bij geld lenen door eenverdiener met gezin bij hypotheek

Risico bij geld lenen door eenverdiener met gezin bij hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten heeft in juli een oproep gedaan aan kopers van huizen en aan adviseurs over hypotheken om voorzichtigheid in acht te nemen als het gaat om het maximale bedrag aan geld lenen voor een hypotheek. De prijzen van woningen zijn alweer een tijdje aan het stijgen en er bestaat een mogelijkheid dat bepaalde huishoudens met financiële problemen te maken kunnen krijgen.

Dat kan onder meer gebeuren als de financiële ruimte minder is dan de ruimte van gemiddelde huishoudens, waar de norm voor geld lenen op is gebaseerd. De AFM wil met de oproep in elk geval voorkomen dat kopers van huizen net als sinds de laatste crisis op de woningmarkt vanaf 2008 in de financiële problemen komen. Een groep die risico loopt, betreft de eenverdieners met een gezin die een maximale hypotheek afsluiten.

De gemiddelde woningprijs is met 5,6 procent gestegen, zoals blijkt uit de gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs die in juli gepubliceerd zijn. In de Randstad stijgen de prijzen van woningen nog sneller. Bij het toepassen van de voorgeschreven leennormen wordt gekeken wat er maximaal geleend kan worden.

Er is bij het opstellen van de normen echter uitgegaan van gemiddelde budgetten van een tweepersoonshuishouden waar geen kinderen deel van uitmaken. Andere samengestelde huishoudens, zoals eenverdieners met een gezin kunnen dan ook bij het afsluiten van een maximale hypotheek in de problemen komen als er geen reserves aanwezig zijn om financiële tegenvallers het hoofd te bieden. Bovendien kan de rente in de toekomst weer stijgen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.