Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Boete op hypotheek aflossen verboden

Boete op hypotheek aflossen verboden

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het voor banken niet langer toegestaan om een torenhoge boete op te leggen als de schuld op de woning versneld wordt afgelost. De bank heeft nu alleen nog maar de mogelijkheid om een vergoeding in rekening te brengen indien er directe kosten zijn ontstaan die verband houden met het vervroegd aflossen van een groot deel van de hypotheekschuld.

Er zijn onlangs nieuwe Europese regels van kracht geworden en daaruit blijkt dat boetes bij het versneld aflossen van de hypotheek een taboe zijn geworden. Op dit moment is het zo dat in vrijwel iedere hypotheekovereenkomst een bepaling is opgenomen dat er een boete wordt opgelegd bij het vervroegd aflossen van de hypotheek. Doorgaans is het zo dat er maximaal per jaar maar 10 tot 20 procent van de totale schuld mag worden afgelost. Het CDA wil van het kabinet zo snel mogelijk weten op welke manier de banken in Nederland met de nieuwe Europese regels omgaan. De Nederlandse Vereniging van Banken voorziet al in de bescherming van consumenten en meent dat de ruimte om zonder extra kosten op de hypotheekschuld af te lossen als voldoende kan worden beschouwd.

Vereniging Eigen Huis beschouwd het verbod op het opleggen van een boete bij het vervroegd aflossen van de hypotheekschuld een winstpunt. Overigens is onlangs nog in het nieuws gekomen dat het aantal huishoudens dat met een restschuld blijft zitten flink is afgenomen. Verder is er in het nieuws gekomen dat de gemiddelde WOZ-waarde van huizen voor het eerst sinds 2010 weer is gestegen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.