Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

AFM raadt aan aflossingsvrije hypotheek af te lossen

AFM raadt aan aflossingsvrije hypotheek af te lossen

Geld lenen in de vorm van een aflossingsvrije hypotheek voor de aanschaf van een woning was in het verleden heel gewoon. De Autoriteit Financiële Markten raadt woningeigenaren met een dergelijke hypotheek toch aan om te gaan aflossen. Aflossingsvrije hypotheken omvatten dertig procent van het totaal. Er wordt door AFM samen met ING en Florius gekeken naar mogelijkheden om woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek te stimuleren dat er meer afgelost gaat worden. De klanten zijn op dit moment namelijk lastig in beweging te zetten. ING heeft huizenbezitters erop gewezen dat er risico’s zijn als er geen aflossing plaatsvindt met betrekking tot de aflossingsvrije hypotheek. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van de klant.

Er worden daarbij voorbeelden aangedragen van andere consumenten die actie hebben ondernomen. Florius laat klanten weten hen aan te raden naar een adviseur te gaan. Op die manier wordt er inzicht verkregen in wat de gevolgen zijn op het moment dat de looptijd van de hypotheek is afgelopen en er dan nog sprake is van een schuld. Overigens stimuleert Florius dit door een bedrag van 650 euro te vergoeden als het gaat om advieskosten. Dit is een experiment en de vergoeding is maar voor een beperkte groep beschikbaar. AFM laat weten dat er inderdaad risico’s zijn als een aflossingsvrije hypotheek op de einddatum niet is afgelost. Er moet dan namelijk wel worden afgelost en ook dient er vermoedelijk meer rente betaald te worden. Het inkomen na het pensioen daalt doorgaans en er kan niet meer van aftrek van de rente geprofiteerd worden. Als er sprake is van een schuld op de einddatum hoeft dat uiteraard geen probleem te zijn als er spaargeld achter de hand is.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.