Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Hypotheekrente met te veel risico opslag

Hypotheekrente met te veel risico opslag

Er zijn nog altijd woningeigenaren die bovenop de standaard hypotheekrente nog altijd te veel risico-opslag betalen. De regels zijn aangescherpt, maar de hypotheekverstrekkers gaan er niet allemaal op dezelfde manier mee om. De Consumentenbond eist nu dat er een einde wordt gemaakt aan de onduidelijkheden en aan de verschillen met betrekking tot de toepassing van risico-opslag. De oproep van de Consumentenbond wordt overigens ondersteund door de Autoriteit Financiële Markten.

Bij geld lenen in de vorm van een hypotheek wordt er hypotheekrente berekend. Risico-opslag vormt hierbij een extra rente die in rekening wordt gebracht op de normale rente van de hypotheek. De opslag wordt bijvoorbeeld toegepast op het moment dat een woningeigenaar meer geld leent dan de marktwaarde van het huis is. Banken en andere hypotheekverstrekkers willen uiteraard daarin geen risico lopen als er sprake is van een gedwongen verkoop van het huis. Er wordt daarom een extra opslag berekend en banken en andere kredietverstrekkers bepalen zelf wat de risicoklassen zijn.

De Consumentenbond is niet tegen het principe van risico-opslag, maar vindt dat de opslag alleen toegepast mag worden als er daadwerkelijk een risico wordt genomen door de bank. Er zijn  hypotheekverstrekkers die de rente wel aanpassen, maar alleen op verzoek van de huiseigenaar. Bovendien zijn er kredietverstrekkers die het niet mogelijk maken om tijdens de rentevaste periode aanpassen te laten doen. Op het moment dat het risico daalt, zou er volgens de AFM wel een aanpassing moeten komen aan de opslag. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de hypotheek voor een deel is afgelost of als de waarde van het huis is gestegen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.