Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Nieuwe hypotheken met lage rentes raken banken

Nieuwe hypotheken met lage rentes raken banken

De banken in Nederland worden geraakt door het aanbod met nieuwe hypotheken die aangeboden worden met lage rentes. Geld lenen voor de financiering van een huis tegen een lage rente is natuurlijk aantrekkelijk voor de consument. De winsten die de banken momenteel halen met hypotheken is sinds 2009 niet meer zo weinig geweest. Er is sprake van een brutomarge van 1,5 procent, zoals uit de gegevens van De Nederlandsche Bank blijkt. De brutomarges hebben in de jaren 2010 tot en met het einde van het jaar 2015 geschommeld tussen 2 en 3 procent als het ging om nieuwehypotheken. Doordat er sprake is van aflopende rentevaste periodes en doordat consumenten meer extra zijn gaan aflossen op de hypotheken zijn veel van de bestaande hypotheken ook minder winstgevend geworden.

Als er naar de uitstaande hypotheken wordt gekeken dan is er bij de meerderheid sprake van een klantrente boven 3,5 procent. Als de helft hiervan in de nabije toekomst een nieuwe rentevaste periode krijgt dan zal er doorgaans sprake zijn van een fors lagere rente. De winsten lopen in dat geval voor de grote banken in Nederland eveneens fors terug. Dat houdt in dat de ontwikkeling van de winst door banken onder druk kan komen te staan. De inkomsten uit rente zijn belangrijk voor de Nederlandse banken en zeker als er gekeken wordt naar de concurrentie in Europa. Overigens kunnen consumenten daar garen bij spinnen. De nieuwe hypotheken hebben lagere rentes en bovendien is er sprake van een verspreiding van het aanbod van hypotheken.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.