Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Toezicht op kredietverstrekking bij aankoop mobiele telefoon

Toezicht op kredietverstrekking bij aankoop mobiele telefoon

Sinds 1 mei is het de taak van de Autoriteit Financiële Markten om toezicht te houden op kredietverstrekking bij de aankoop van een mobiele telefoon. Er is dan sprake van toezicht op de telecomaanbieders in Nederland. Vanaf deze datum gelden er regels die betrekking hebben op het verantwoord geld lenen bij de aankoop van een mobiele telefoon, waarbij er sprake is van een combinatie van een abonnement en aankoop op afbetaling. Er wordt overigens geen toezicht gehouden op de abonnementen zelf.

Indien een telecomaanbieder in Nederland een krediet verstrekt aan een klant die een waarde van 250 euro te boven gaat, dan is er sprake van een verplichting ten aanzien van het vragen naar het inkomen en de vaste lasten van degene die de mobiel op afbetaling wil kopen. De telecomaanbieder dient dan ook na te gaan bij het Bureau Krediet Registratie of er andere kredieten door de klant zijn afgesloten.

Deze maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat klanten niet meer geld lenen dan verantwoord is op basis van het inkomen en de vaste lasten. Er is overigens wettelijk geen verplichting voor de consumenten om bij een mobiele telefoon met een waarde van minder dan 1.000 euro een bankafschrift of salarisspecificatie te tonen. Wel dient de consument te verklaren dat de opgegeven informatie correct is. Er kan bij twijfel aan de kant van de telecomaanbieder dan ook gevraagd worden naar bewijsstukken. Er volgt een registratie bij het Bureau Krediet Registratie op het oment dat er sprake is van een telefoonkrediet van meer dan 250 euro.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.