Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Starter dupe bij geld lenen voor woning

Starter dupe bij geld lenen voor woning

Starters op de woningmarkt worden de dupe als er strengere regels gaan gelden voor het lenen van geld om een huis te kopen. Het Centraal Planbureau heeft zelfs gemeld dat meer dan twee derde van de starters de plannen om een huis te kopen, moet uitstellen als de regels strenger worden. Er mag met ingang van het nieuwe jaar namelijk nog maar 100 procent geleend worden van de woningwaarde. De kosten koper komen dan voor eigen rekening, maar ook als er een verbouwing gerealiseerd moet worden, kan daar geen geld meer voor worden geleend. Er is al voor gepleit om een verdere verlaging door te voeren, zodat kopers van huizen in elk geval niet meer gaan lenen dan financieel verantwoordelijk is.

De effecten van de maatregel zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau. 70 procent van de starters krijgen met een leennorm die nog lager is, namelijk 90 procent, te maken met uitstel van de aankoop van een woning. Bij een leennorm van 100 procent is dat de helft van de starters op de woningmarkt. Het Centraal Planbureau is in de veronderstelling dat starters dan pas drie tot vijf jaar later een woning kopen. Het kan nog langer duren indien starters huren in de vrije sector. Dat laat namelijk weinig mogelijkheden over om geld te sparen voor de aanschaf van een woning vanwege de hoge huren. Dat de leennorm onder de 100 procent zakt, is overigens niet aannemelijk. Het kabinet heeft al laten weten dat de leennorm in principe daar niet beneden komt.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.