Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Boeteregels oversluiten hypotheek niet met terugwerkende kracht

Boeteregels oversluiten hypotheek niet met terugwerkende kracht

Er zijn nieuwe boeteregels met betrekking tot het oversluiten van hypotheken, maar deze hoeven volgens de geschillencommissie van het Kifid niet met terugwerkende kracht toegepast te worden. In het afgelopen jaar heeft een woningeigenaar de hypotheek vervroegd afgelost en kreeg te maken met een boete. De nieuwe boeteregels zijn daarbij niet toegepast, maar deze zijn ten aanzien van het vervroegd aflossen of oversluiten van de hypotheek wel gunstiger. De consument heeft daarover een klacht ingediend bij de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Deze geschillen commissie heeft de vordering van de woningeigenaar afgewezen. De nieuwe boeteregels zijn namelijk ingegaan op 14 juli 2016 en de woningeigenaar heeft de hypotheek al eerder in de maand juni afgelost.

Op dat moment waren de nieuwe boeteregels ten aanzien van het vervroegd aflossen of het oversluiten van de hypotheek nog niet van toepassing. Dit is eerder al meegedeeld door zowel de bankenclub NVB en de toezichthouder AFM. Aan de andere kant is er een claimorganisatie die een andere mening is toegedaan. Deze organisatie stelt zich namelijk op het standpunt dat banken in het verleden jarenlang te hoge vergoedingen in rekening hebben gebracht voor geld lenen als het ging om het oversluiten van de hypotheek. De organisatie Oversluitclaim is al een tijd bezig om consumenten te verenigen om zo gezamenlijk een claimprocedure te starten. De uitspraak van de geschillencommissie Kifid is overigens bindend en er is geen mogelijkheid om een beroep in te stellen. Er is nog wel een mogelijkheid om de kwestie voor te leggen aan de rechter.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.