Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Zwijgplicht bij geld lenen met negatieve rente

Zwijgplicht bij geld lenen met negatieve rente

De Belgische bank Belfius heeft te maken met een groep klanten die een hypotheek hebben, waarbij er op dit moment sprake is van negatieve rente. Geld lenen en geld toekrijgen in plaats van rente te betalen, is natuurlijk een unieke situatie. In België wil deze bank in elk geval dat de klanten om wie het gaat het niet aan de grote klok gaan hangen. Er is zelfs sprake van zwijgrecht voor de klanten die een rente hebben die onder de nul is uitgekomen. Er zijn meerdere klanten van de bank Belfius die een variabele hypotheekrente en waarvan de rente beneden de nul is uitgekomen. Dat komt onder meer door de lage standen van de rente op de kapitaalmarkt.

Deze groep klanten krijgt dus in principe geld toe bij het geld lenen in de vorm van de hypotheek die in het verleden is afgesloten voor de aankoop van een woning. De bank heeft zich overigens jarenlang hard gemaakt om de rente niet beneden de nul uit te laten komen. Indien de woningeigenaren met een negatieve hypotheekrente zich in het openbaar erover uitlaten, is het mogelijk dat de bank maatregelen neemt. Op het moment dat de zwijgplicht geschonden wordt, kan het zo zijn dat het geld dat van de bank verkregen is om te zwijgen moet worden terugbetaald met rente. In ruil voor de zwijgplicht krijgen de klanten namelijk een bepaald bedrag van de bank. Overigens zijn er in Nederland eveneens consumenten die te maken hebben met een negatieve hypotheekrente. Het gaat dan met name om de euriborhypotheken.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.