Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Klanten lenen meer geld door minder betrouwbare kredietwaardigheidstoets

Klanten lenen meer geld door minder betrouwbare kredietwaardigheidstoets

De Autoriteit Financiële Markten heeft laten weten dat er sprake is van een minder betrouwbare kredietwaardigheidstoets op het moment dat de bedragen bij de inkomens- en lastentoets al zijn ingevuld. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat klanten meer geld lenen dan eigenlijk financieel verantwoord wordt geacht. De AFM heeft hiervoor een onderzoek gedaan in samenwerking met een telecomaanbieder. Het effect van bedragen die vooraf bij een dergelijke toets al ingevuld zijn, is hierdoor aan het licht gekomen, want het invulgedrag van klanten wordt door de reeds ingevulde bedrage beïnvloedt. Sinds het begin van het jaar 2017 wordt er toezicht gehouden door de AFM op de telecomaanbieders in Nederland.

Sinds mei van dat jaar zijn de telecomaanbieders verplichting om bij het verkopen van een mobiele telefoon van minimaal 250 euro naar het inkomen en de vaste lasten van de klant vragen. Dit is verplicht gesteld om op deze manier te voorkomen dat er meer geld geleend wordt dan er terug kan worden betaald. Nu heeft de AFM de websites van telecomaanbieders onder de loep genomen en daaruit blijkt dat vrijwel alle aanbieders gebruikmaken van waarden die al ingevuld zijn. De gezinssituatie van de klant bepaalt wat de automatische bedragen worden bij de lasten en het inkomen, waarna de klant zelf de bedragen naar de eigen omstandigheden kan aanpassen. Het is echter zo dat klanten door deze bedragen die al zijn ingevuld de neiging hebben om niet het echte inkomen en de vaste lasten te vermelden. Vaak worden de bedragen zelfs niet eens aangepast, zodat zich situaties voordoen, waarin klanten meer geld lenen dan financieel verantwoord is.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.