Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Aflossingsvrije hypotheek zorgt voor problemen

Aflossingsvrije hypotheek zorgt voor problemen

De aflossingsvrije hypotheken zorgen bij een klein deel van de woningeigenaren aan het einde van de looptijd voor problemen. Het blijkt namelijk dat een op de zes huiseigenaren die gekozen hebben voor geld lenen met een aflossingsvrij karakter niet voldoende geld achter de hand heeft om het openstaande bedrag af te lossen. Naast dat er bij deze groep geen spaargeld beschikbaar is voor de aflossing blijkt het lastig om opnieuw geld te lenen. Ongeveer een miljoen huishoudens blijken helemaal niets af te lossen op het geleende aflossingsvrije bedrag voor hun woning, maar betalen uitsluitend rente. Op deze wijze is het in de huidige situatie weliswaar voordelig qua maandelijkse lasten, maar kan er aan het einde van de looptijd een probleem ontstaan.

Het volledige bedrag aan hypotheek dient aan het einde van de looptijd te worden voldaan. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan een oplossing zijn, maar niet voor iedereen. Er blijft bij een deel van de woningeigenaren sprake van een restschuld. De verwachting is dat de kredietverstrekker opnieuw geld zal uitlenen in de vorm van herfinanciering van de oude hypotheek. In de praktijk blijkt dat nogal eens anders uit te pakken. Bijvoorbeeld om dat de woning minder waard is of omdat er sprake is van een daling van het inkomen. Daarnaast is het te lenen bedrag afhankelijk van de hypotheekrente, want als die stijgt, kan er nu eenmaal minder geld worden geleend. Er wordt over een gat in de financiering gesproken als het maximale nieuwe leenbedrag lager is dan de openstaande schuld van de hypotheek.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.