Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Nederlanders lenen minder geld voor koopwoning

Nederlanders lenen minder geld voor koopwoning

Het Centraal Plan Bureau heeft een analyse gemaakt met betrekking tot het afsluiten van hypotheken en het blijkt dat Nederlands minder geld lenen voor een koopwoning. Het minder geld lenen, wordt gecompenseerd door andere geldbronnen aan te boren. Bijvoorbeeld van de eigen spaarrekening. Dat er minder geld geleend wordt voor het kopen van een huis is onder meer te verklaren door de strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek en het maximale bedrag dat geleend kan worden. Een andere verklaring is dat in de afgelopen jaren de schenkingsregels voor schenkingen die ouders aan kinderen doen, zijn verruimd. Er zijn nog meer geldbronnen die ervoor zorgen dat er minder geleend wordt.

Er zijn namelijk veel doorstromers op de woningmarkt en deze hebben het voordeel bij de verkoop van de woning over overwaarde te beschikken. Dat bedrag wordt dan besteed bij de aankoop van een nieuw huis. De analyse van het CPB heeft betrekking over de jaren 2006 tot en met 2014. In 2006 was het nog zo dat 6% andere geldbronnen werden gebruikt. Dat percentage is in 2014 al toegenomen naar 16%. Het aantal hypotheken dat is afgesloten voor meer dan 110% in 2006 was 36% en is in 2014 gedaald naar 13%. Verder is er ook nog een toename geweest van het aantal Nederlanders dat helemaal geen geld hoefde te lenen voor de aankoop van een woning. Dat aantal is van 4% gestegen naar ongeveer 8%. Uit de analyse kan geconcludeerd worden dat bij de aankoop van een woning de hypotheek een kleinere rol speelt.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.