Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Lichte stijging hypotheekrente verwacht in 2019

Lichte stijging hypotheekrente verwacht in 2019

Geld lenen voor een huis wordt in 2019 weer wat duurder nu er de verwachting is dat de hypotheekrente stijgt. Er zijn meerdere redenen aanwijsbaar om de verwachting te staven dat de hypotheekrente volgend jaar stijgt. Bijvoorbeeld door het beleid van de Europese Centrale Bank. De rente is een lange tijd omlaag gedrukt door het beleid obligaties op te kopen. Nu is er een aankondiging geweest dat dit beleid stopt aan het einde van 2018. Overigens is het nog niet definitief, maar spelen de vooruitzichten op het gebied van inflatie en groei nog een belangrijk rol. Indien deze positief zijn, stopt de ECB met ingang van 2019 met het opkopen van obligaties. Dat heeft dan weer zijn weerslag op de markt doordat kredietverstrekkers een hogere rente voor geld lenen gaan berekenen.

Overigens geldt dat de verwachte lichte stijging van de hypotheekrente vooral betrekking heeft op de langdurige rentes. Bijvoorbeeld als het gaat om een hypotheekrente die voor een periode van 10 jaar vaststaat. Voor de kortlopende rentes geldt dat het nog niet de verwachting is dat er snel een stijging komt. De rente die voor een korte periode vaststaat, blijft wat dat betreft redelijk stabiel. Overigens is er van de zijde van ECB nog geen enkele haast met het doorvoeren van een verhoging van de rente. Als er al een verhoging komt van de langlopende rentes in 2019 dan zal dat pas aan het einde van het jaar zijn. Dat is dus goed nieuws voor degene die van plan zijn om volgend jaar een huis te gaan kopen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.