Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Betalingsachterstanden bij geld lenen neemt verder toe

Betalingsachterstanden bij geld lenen neemt verder toe

In de afgelopen zes maanden zijn de betalingsachterstanden op het gebied van geld lenen weer verder gestegen van 7,4 procent naar een percentage van 7,7. Het is de verwachting, dat het percentage in de loop van 2012 verder zal stijgen naar acht procent. Omgerekend komt dat neer op een aantal van ongeveer 720.000 mensen. Deze cijfers zijn naar buiten gebracht door het Bureau Krediet Registratie op maandag 9 juli 2012.

Het BKR beheert de gegevens van consumenten op het gebied van geld lenen, kredieten en hypotheken. Het Bureau Krediet Registratie veronderstelt, dat de financiële problemen bij veel meer consumenten aanwezig zijn. Het BKR kan bij de publicatie van de cijfers namelijk alleen maar uitgaan van de afgesloten kredieten. Hierdoor is er slechts sprake van kennis van het topje van de ijsberg met betrekking tot betalingsachterstanden.

Het BKR heeft namelijk geen inzicht in een groot aantal andere schulden. Daarbij kan er gedacht worden aan een achterstand in het betalen van de huur of het hebben van een schuld bij de Belastingdienst. Het BKR noemt deze schulden zogenaamde spookschulden. Dit type schulden is een bedreiging voor consumenten, want dergelijke schulden worden vaak steeds groter. De problematiek op het gebied van betalingsachterstand bij geld lenen en spookschulden neemt al tijden toe. Maar liefst 27,8 procent van het totale aantal huishoudens heeft in 2011 te maken gehad met betalingsachterstanden. Dat komt neer op meer dan twee miljoen huishoudens, die op een of andere manier te maken hebben met schulden, spookschulden en betalingsachterstanden.