Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen op basis van risicoprofiel en persoonlijkheid

Geld lenen op basis van risicoprofiel en persoonlijkheid

Geld lenen bij een bank of andere kredietverstrekker houdt tegenwoordig in dat er een uitgebreider risicoprofiel gebruikt wordt. Het is niet meer zo dat alleen de krediethistorie van belang is om te bepalen of een klant geld kan  lenen. Er wordt tegenwoordig al gebruik gemaakt van online persoonlijkheidstesten om aan de hand van algoritmes een risicoprofiel samen te stellen. Bovendien komt er een score uit de testen. Het kan maar zo zijn dat als uit de test naar voren komt dat het zelfvertrouwen te groot is dat er een punt van de score afgaat. Er zijn bovendien kredietverstrekkers die accounts op social media bekijken. Of zoekgeschiedenissen onderzoeken. In de Volkskrant is een artikel verschenen waarin AdviceRobo centraal staat dat van dergelijke instrumenten gebruikmaakt.

Er is in 2017 op basis van de algoritmes al aan een miljoen mensen een advies gegevens. Dit jaar wordt dat aantal verdubbeld. Er is sprake van de toepassing van psychometrische modellen die naar voren komen op basis van vragenlijsten, surfgedrag en social media. De krediethistorie speelt overigens ook nog een rol en wordt in het proces gecombineerd met het risicoprofiel. Kredietverstrekkers vinden de persoonlijkheid ook van belang om een afweging te maken. Overigens dienen de klanten vooraf wel toestemming te geven om de online gedragingen te onderzoeken. De meesten geven daar gewoon toestemming voor omdat zij een krediet aanvragen en niet afgewezen willen worden. Op dit moment gebruikt AdvideRobo in Nederland overigens nog geen social media en surfgedrag voor inzicht in de persoonlijkheid. De bedoeling is dat dit in 2019 wel gaat gebeuren.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.