Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen passend bij leendoel belangrijk volgens AFM

Geld lenen passend bij leendoel belangrijk volgens AFM

De Autoriteit Financiële Markten heeft onderzoek gedaan naar kredietverstrekkers op het gebied van geld lenen door particulieren. Uit het onderzoek AFM Klantbelang Dashboard 2018 is gebleken dat de dienstverlening van kredietaanbieders nog beter kan. Zo vindt de AFM het van belang dat consumenten passend bij het leendoel geld lenen. In aanvulling daarop is het eveneens van belang dat het krediet aansluit bij de financiële situatie. Dat is belangrijk omdat op deze wijze niet meer geld geleend wordt dan nodig en niet langer dan nodig is. Er is door de AFM weinig verbetering geconstateerd op dit gebied bij de kredietaanbieders. De kans bestaat dan ook dat er maatregelen komen om overkreditering tegen te gaan.

Het afgelopen jaar heeft de autoriteit al aanleiding gezien dat er bij kredietaanbieders meer aandacht besteed dient te worden aan het consumptief krediet. Dit jaar is het klantbelang wederom gemeten en is dus duidelijk dat de kredietaanbieders er onvoldoende aan hebben gedaan. Zo hebben zich er in het afgelopen jaar situaties voorgedaan, waarbij er te veel geld is uitgeleend aan particulieren. Op overkreditering ligt een verbod, maar ook in 2018 is duidelijk dat particulieren meer geld kunnen lenen dan zij financieel kunnen dragen. Er is dus wat dat betreft te weinig gedaan door de kredietaanbieders om overkreditering uit te sluiten. Overigens is er ook wat positiefs te melden. De keuze valt nu vaker op een aflopend krediet, zoals een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet. De AFM vindt ook dat er een betere nazorg dient te komen voor consumenten die geld lenen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.