Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Boete voor Novum voor aanbieden flitskrediet

Boete voor  Novum voor aanbieden flitskrediet

De autoriteit Financiële Markten heeft een boete opgelegd aan Novum in verband met het aanbieden van flitskredieten zonder over een geldige vergunning te beschikken. Een flitskrediet biedt consumenten de gelegenheid om kleine bedragen geld te lenen tegen een hoge rente. De aflosperiode is bovendien kort. Novum Bank is gevestigd op Malta en heeft nu een bestuurlijke boete opgelegd gekregen van 1.75 miljoen euro. In een periode van drie die voortduurde tot halverwege 2016 heeft Novum Bank kortlopende leningen in de vorm van flitskredieten aangeboden. In totaal zijn er meer dan 140.000 van deze kortlopende leningen afgesloten. Daarmee is de wet in Nederland overtreden. De hoogte van de boete is afgestemd op het aantal afgesloten flitskredieten.

Novum Bank maakte gebruik van de website cashper.nl om de flitskredieten onder de aandacht van de consumenten in Nederland te brengen. De leningen bedroegen tot 1.000 euro en de looptijd was maximaal dertig dagen. De consumenten betaalden meer kosten dan op wettelijke basis toegestaan is. Naast de kredietvergoeding van 14% per jaar moesten veel consumenten ook nog 25% van het leenbedrag betalen. Bijvoorbeeld in verband met de service om nog dezelfde dag over het geld van het flitskrediet te kunnen beschikken. Een consument heeft bijvoorbeeld een krediet afgesloten van 200 euro met een looptijd van dertig dagen. Daarvoor werd een bedrag van 52,15 euro betaald aan kosten. Overigens heeft Novum Bank op Malta wel een bankvergunning en beschikte de bank over een bijkantoor in Nederland. Het bijkantoor was niet aangemeld bij de toezichthouder of Malta.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.