Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

AFM stelt toetsrente geld lenen begin 2019 op 5 procent vast

AFM stelt toetsrente geld lenen begin 2019 op 5 procent vast

De toetsrente voor geld lenen in de vorm van een hypotheek is door AFM vastgesteld op 5%. Het gaat hierbij om de toetsrente die in het eerste kwartaal van 2019 van toepassing is. De Autoriteit Financiële Markten stelt ieder kwartaal deze toetsrente weer vast voor hypotheken die een rentevaste periode hebben van minder dan tien jaar. De toetsrente is belangrijk om vast te stellen of het verantwoord is een hypotheek te nemen. Het is verplichting om voor hypotheken met een rentevaste periode tot tien jaar met de toetsrente te werken.

Aan de hand daarvan is het mogelijk om te bepalen of het verantwoord is om geld te lenen. Is de feitelijke rente hoger dan de door de AFM vastgestelde rente dan telt de feitelijk rente. Door deze werkwijze te hanteren, voorkomt men dat woningeigenaren met een hypotheek mogelijk in de problemen komen als de rentevaste periode voorbij is. Het is natuurlijk in het kader van geld lenen altijd van belang om op een verantwoorde manier een keuze te maken.

Dat geldt niet alleen voor het afsluiten van een hypotheek, maar voor alle kredietvormen. Indien de financiële last niet gedragen kan worden, leidt dat tot financiële problemen. Daarom is het ook zo van belang dat er regels zijn opgesteld voor het lenen van geld. De financiële draagkracht van de aanvrager speelt een grote rol bij het verkrijgen van een krediet. Ook de maximale krediethoogte wordt bepaald aan de hand van de financiële situatie van de aanvrager. Daarbij is het inkomen van belang net als de vaste laste en eventuele schulden.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.