Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Studentenpetitie om verhoging rente studielening te voorkomen

Studentenpetitie om verhoging rente studielening te voorkomen

Het plan om de renteverhoging van de studielening door te zetten, moet volgens de studentenorganisaties geen doorgang vinden. Er vindt nog een behandeling van het wetsvoorstel om de rente voor het geld lenen te verhogen in de Eerste Kamer. Het is echter zo dat afkeuring of goedkeuring van het wetsvoorstel van een enkele zetel afhankelijk is.

Daarom zijn de studentenorganisaties nu een petitie gestart om de doorvoering van de renteverhoging te voorkomen. Het plan houdt is dat studenten die tijdens de studie geld hebben geleend een gemiddeld bedrag van 5.000 euro meer kwijt zijn voor de afbetaling. Groen Links vindt ook dat de plan van tafel moet samen met de verschillende studentenorganisaties als LSVB, ISO, LAKS en met de Nationale Jeugdraad en CNV Jongeren. Op dit moment is de rente voor het geld lenen door studenten nog gebaseerd op de staatsobligaties met 5-jaarsrente.

Het wetsvoorstel brengt daar verandering als het erdoor komt. In dat geval betalen de studenten vanaf studiejaar 2020 de rente die gebaseerd is op de 10-jaarsrente van staatsobligaties. Bij een studieschuld van 21.000 euro zijn de studenten in totaal ongeveer 5.000 euro meer kwijt. De wet is in de Tweede Kamer aan het einde van vorig jaar met een nipte meerderheid aangenomen. Als de Eerste Kamer er nu ook mee instemt, gaat het geld lenen voor de studenten veel duurder zijn. Dat betekent weer dat de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar komt. De studentenpetitie staat inmiddels online en hiermee wordt getracht de druk op de Eerste Kamer op te voeren.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.