Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Wat is een studentenlening?

Niet elke student heeft voldoende financiele middelen om zijn of haar studie te betalen. Naast een commercieel aanbod bied de staat ook leningen aan tegen een aantrekkelijke rente, dit om studenten tegemoet te komen.

In dit artikel er meer over.

Wat is een studentenlening?

Het woord zegt het al: een studentenlening is een lening voor studenten. Kort gezegd helpt deze vorm van lenen studenten aan geld. Het zijn in veel gevallen ouders of de IB Groep (DUO) die geld verstrekken. Studenten die geld nodig hebben tijdens hun studie kunnen gebruik maken van dit zogenaamde studentenkrediet. Omdat de lening feitelijk echt alleen bedoeld is voor studenten, geldt soms de afspraak dat deze lening een jaar na afronding van de studie om wordt gezet in een doorlopend krediet.

Leenstelsel studenten De IB Groep is er voor studenten. Om deze reden hanteert de IB Groep vaak een laag rentepercentage. Tegen dit lage percentage kunnen gewone banken niet op: als u in aanmerking komt voor een studentenkrediet, dan kan dit wel eens de goedkoopste vorm van lenen zijn. Bovendien is het afsluiten van een studentenlening bijzonder gemakkelijk. Het kan op de website van de IB Groep vaak binnen een paar klikken.

Een studentenlening komt vanwege de flexibiliteit het meest overeen met een doorlopend krediet. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een paar maanden geld te lenen, om daarna de lening weer op nul te zetten als deze niet meer nodig is.

Wanneer een studentenlening?

Allereerst is een studentenlening natuurlijk alleen bedoeld voor studenten. In het bijzonder geldt vaak de eis dat er minimaal een HBO of universitaire opleiding gevolgd moet worden. Verder zijn de mogelijkheden afhankelijk van de studie die wordt gevolgd, het inkomen en de thuis situatie. Op de website van de IB Groep (DUO) is hierover meer informatie te vinden.

Andere leningen voor studenten

Hoewel een bank vaak niet op kan tegen het lage rentepercentage dat de IB Groep rekent als een student daar geld leent, kan het altijd goedkoper. Als ouders van een student deze een lening verstrekken, gebeurt dat vaak renteloos. Ook komt het voor dat ouders hun kinderen een bedrag schenken, maar dit is uiteraard niet hetzelfde als een studentenlening.

Voor- en nadelen

Een studentenlening is snel afgesloten via de website van de IB Groep, en het rentepercentage is ontzettend laag. Bovendien is de lening erg flexibel. In sommige gevallen kan de lening zelfs worden kwijtgescholden. Het belangrijkste nadeel is dat deze vorm van lenen alleen voor studenten is, en dat het soms voorkomt dat de lening direct na het voltooien van de studie moet worden terugbetaald.

Het leenstelsel in 2015

Het kabinet is het eens geworden om de basisbeurs van de studiefinanciering af te schaffen. De studie zal daarvoor geleend moeten worden van de staat en uiteraard ook terug betaald moeten worden. Op dit moment is er nog niet bekend tegen welke rente en voorwaarden deze lening zal zijn, wel is bekend dat het afbetaald mag worden over een jaar of 30.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.